Svenska
Gamereactor
artiklar

Världens bästa bärbara spel (del 3)

Gamereactor-redaktionen har spelat massor av bärbart under sommaren, och har nu korat tidernas bästa bärbara spel. Surfa raskt in och kolla om just dina favoriter finns med..

Prenumerera på vårt nyhetsbrev här

* Obligatoriskt att fylla i
HQ
Världens bästa bärbara spel (del 3)

5. Professor Layton and the Curious Village
Format: Nintendo DS / Genre: Pussel / Utvecklare: Level-5 / Utgivare: Nintendo / År: 2008

Det berodde inte bara på den höga hatten. Professor Layton and the Curious Village hade många egenskaper som gjorde det till ett nästintill perfekt bärbart spel. Upplägget med de kluriga gåtorna var perfekt för korta spelstunder (om man inte var allt för trög), men samtidigt fanns ett stort och tidskrävande äventyr med en riktigt mysig story att förkovra sig i. Gåtorna och pusslen handlade om allt från matematik till vanligt bondförnuft och aldrig tidigare har vi stirrat på en och samma skärmbild med samma spelglädje. Ledtrådssystemet var precis lagom hjälpande och dessutom släppts fler gåtor för nedladdning efter vi tagit oss genom äventyret. Grafiken och musiken var för övrigt urmysig och en så enkel sak som att samla "hint coins" i stuprör och trätunnor var ett litet nöje i sig.

Världens bästa bärbara spel (del 3)
Detta är en annons:

4. Wario Ware: Mega Microgames
Format: Gameboy Advance / Genre: Party / Utvecklare: Nintendo / Utgivare: Nintendo / År: 2003

Precis så här ska ett bärbart spel göras. Mega Microgames var perfekt anpassat till formatet och bjöd på ypperligt korta spelsessioner. År tvåtusentre ritades kartan om. Knasigt tajta minispel avlöste varandra i ett tempo som kunde stressa vilken koffeinstinn ADHD-diagnostiserad gamer som helst. Tappade man fokus eller bara råkade blinka var man rökt. På några få sekunder var man tvungen att både förstå vad man skulle göra och sedan göra det. Ungefär som att förlora oskulden. Dessutom trollband grafiken med sin spretigt fulsnygga och estetik. Uppföljarna har varit allt mellan dåliga och fantastiska, men naturligtvis är det originalet vi fortfarande minns. Ett styrkors och en knapp är nog för att hålla oss trollbundna än idag.

Världens bästa bärbara spel (del 3)

3. Super Mario Land
Format: Gameboy / Genre: Plattform / Utvecklare: Nintendo / Utgivare: Nintendo / År: 1990

Detta är en annons:

Ibland gick snacket ifall det här spelet egentligen inte skulle inneha första platsen. Det här var och är "the Goomba stompin', mushroom poppin' mustache man" i sitt livs form, i ett plattformspel olikt något i serien. Vi snackar pyramider, flygplan, ubåtar, Wario, Daisy, utomjordningar och kungfu-land. Allt satt till spelsystemet signerat världens bästa plattformare. Under de svettiga sommarmånaderna så andades vi det här spelet. Hos förföräldrarna när kakorna började smaka ludd, i baksätet på bilsemestern före AC var standard, under lägrena när övriga var upptagna med att lära sig skillnaden mellan fur och gran. Super Mario Land var vår religion, Gameboy altaret där vi offrade till TV-spelens lov. Det handlar inte om nostalgi. För utan Super Mario Land hade den bärbara spelmarknaden idag varit oigenkännlig. Den hade också sugit.

Världens bästa bärbara spel (del 3)

2. Tetris
Format: Gameboy / Genre: Pussel / Utvecklare: Bullet-Proof Software / Utgivare: Nintendo / År: 1989

Under det kalla krigets sista år svepte ett synbart enkelt spel från Moskva över västvärldens spelindustri som knappast något spel gjort vare sig förr eller senare. För vem kan idag tänka sig Gameboy, denna monumentala succé, utan Tetris? Vem kan höra spelets namn utan att börja nynna på musiken? Det finns mer än en anledning till varför just Tetris blev flaggskeppet i Nintendos bärbara revolution. Först och främst är spelet briljant i all sin enkelhet. Sju geometriska figurer, bygg rader, repetera. Igen och igen. Genialiteten innebar att vi än idag uppfattar nya pusselspel som Tetris-kloner av varierande grad. Men precis lika viktigt var hur spelets togs emot av den grupp vi tjugo år senare kallar casualspelare. Storasyster och pappa suktade inte efter ditt Super Mario, men ditt Tetris kunde ingen lägga ifrån sig.

Världens bästa bärbara spel (del 3)

1. Advance Wars
Format: Gameboy Advance / Genre: Strategi / Utvecklare: Intelligent Systems / Utgivare: Nintendo / År: 2001

Ett riktigt bra bärbart spel är anpassat efter formatets villkor. Det spel som blir för krångligt att sätta sig in i, eller som inte lämpar sig för tjugo minuters spelande på bussen, är dömt att misslyckas. Advance Wars inte bara uppfyllde de simpla kraven, det bjöd också på ett spelmässigt djup som konkurrerar ut de flesta titlar till stationära format. Konceptet i sig, med två stridande sidor som turas om att flytta sina trupper, tillhörde de äldsta och stelaste genrerna år 2001. Men i de små detaljerna revolutionerade Advance Wars genren helt. Det rörde sig om ett stridssystem som en dövstumblind greppade på fem minuter, närmast perfekt spelbalans, samt rikligt med varaktighet i form av en utmanande artificiell intelligens och ett smidigt flerspelarläge, alltsammans paketerat i ljuvliga pastellpixlar. Advance Wars var bärbar perfektion.

Världens bästa bärbara spel (del 2)

Världens bästa bärbara spel (del 1)



Loading next content